Forberedelserne til den kommende sæson er i fuld gang på alle planer.

I den forgange weekend var jeg et World Sailing godkendt offshore kursus. Der er desværre ingen danske udbydere af dette kursus, som er obligatorisk ved bl.a. ORC EM i Doublehand fra Helsingør. Turen måtte gå til Horten / Norge hvor en sympatisk nordmand, Simen Løvgren, kører et sådant kursus. To dages kurset kommer vidt omkring mange aspekter af søsikkerhed.

Første dagen bød på praktiske øvelser:
En tur i basinnet med afprøvning af egen redningsvest, entring af redningsflåde i simuleret dårligt vejr. Leg med ild, slukning med forskellige typer slukning apparater. Demo af pyroteknik.

Anden dagen på mere teoretisk undervisning omkring bl.a. MOB, hårdvejrssejlads, kommunikation, vejr, førstehjælp og skadesbegrænsning. Instruktøren som underviste i hypotermi / drukning var en yderst kompetent herre med megen pratisk erfaring og omfattende teoretisk viden. Knap 80 % af alle druknede drukner tættere end 5 meter fra kajkanten/båden. Næsten ingen druknede bar redningsvest. Instruktøren havde personligt bjærget 26 lig, alle uden redningsvest, skræmmende 🙁

Mange af emnerne syntes man jo at vide alting om på forhånd, men at få en anden vinkel på situationerne, lidt praktisk erfaring i svømmebassinet og beretning fra en sejler som har været i en meget presset situation, er rigtig godt til at sætte en tankerække i gang. Til at få gennemtænkt personlig sikkerhed for både skipper og besætning og til at gennemgå bådens udstyr med kritiske briller.

Generelt et godt kursus der anbefales til alle der vil på havet, både til kap- og tursejlads.

En god og lærerig weekend i godt selskab med 32 nordmænd, Anders Johansen ”Beluga” og de 2 gutter Anders og Peter fra Dehler 30 OD ”Sexy Beast”.


Jan B. Hansen

North Sails

0 Kommentarer

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d