Yacht Racing Forum 2022 / Malta

Yachtracing industrien samledes på Malta til to dage med netværk og forretning på det årlige Yacht Racing Forum.

250 delegerede fra 23 nationaliteter, der repræsenterer sportens førende virksomheder og arrangører, deltog med konferencer, præsentationer, netværk og forretning.

Hvordan er tilstanden i vores sport efter 2-3 år med nedlukninger? Hvordan kan dens status, synlighed og kommercielle tiltrækningskraft forbedres? Hvad bliver fremtiden for vores sport, både set fra et teknologisk og kommercielt synspunkt? Dette er nogle af de spørgsmål, som industriledere søgte at besvare i løbet af den to dages konference.

Knut Frostad, som jeg syede sejl tilbage i 80’n (Flying Dutchmann)

Mødet blev åbnet med en keynote fra Knut Frostad, ceo for Navico, OL medalje vinder og deltager i Volvo Ocean Race.

Knut havde et meget tankevækkende input på den grønne vinkel af livet på vandet. En overvejende del af alle lystbåde er motorbåde, men til trods for mange miljøtiltag på motorfronten, så forbruges der stadig store mængder af fossilt brændstof i motorbåde kontra sejlbåde.

I denne verden hvor vi ønsker alt skal være grønt, burde der så ikke være et politisk initiativ til sejlbåde fik en skattemæssig begunstigelse? Præcis som det er tilfældet for elbiler. (En sejlbil 🙂 ) Vindkraften er til rådighed for evig genbrug.

I Danmark kunne dette input måske være indgangen til at få omfordelt den udskældte forsikringsafgift. En relativ nem øvelse, da forsikringsselskaberne allerede ved om det er en sejl- eller motorbåd de har forsikret.

Momsnedsættelse for sejlbåde ligger også lige til det grønne højreben.

Deltagernes bekymringer om varme emner har tydeligvis udviklet sig gennem årene. Talere i 2022 diskuterede unges adgang til sporten, sejlsportens kommercielle potentiale og påvirkningen af ​​de nye olympiske klasser på mediedækningen. Men de uddybede også, hvordan sporten kan drage fordel af blockchain-teknologi og detaljerede nogle juridiske implikationer af Covid-pandemien. Blockchain og Covid, to ord, der ikke eksisterede for tre år siden…

 

Nye initiativer og verdensnyheder blev annonceret på forummet, såsom Foiling Professional Association, Blue Economy Inclusivity Project og Sustainable Marine Alliance. Formel 1 blev taget som eksempel af Cyril Abiteboul, tidligere administrerende direktør for Renault F1, nu administrerende direktør for CDK Technologies . Bedste praksis i brugen af ​​sociale netværk blev også diskuteret, såvel som tendensen i den øverste ende af sporten til at være stadig mere ekstrem og spektakulær.

Er otte jorden rundt kapsejladser for mange? Kapsejladsarrangører og sejlere fra hele verden, herunder Johan Salén (The Ocean Race), Don McIntyre (Golden Globe Race), Dee Caffari og Conrad Humphreys gav deres svar. Esensen af svarende er det måske er 1-2 for meget, men fleste af sejladserne adressere hvert deres publikum. Der er næppe et deltagermæssigt overlap mellem 5.8 m klassen, oldtimere under 36 fod og Class 40 / IMOCA. På sigt kan de kun styrke hinanden.

Konferencen endte med interessante oplæg om trickle down-effekten af ​​America’s Cup på mainstream-sejlads og en optakt til Ocean Race, der starter om mindre end to måneder. Bl.a. med stop i Århus. Det ligner desværre et noget decimeret felt, udelukkende med deltagelse af IMOCA 60 bådene. Ingen Volvo 65 er klar til hele turen. IMOCA’erne en nu også spændende nok, men det bliver noget sårbart med kun 5-6 både. De skal gerne holde sammen hele vejen rundt, en udfordring med de ekstra belastninger en fuld besætninger vil udsætte dem for.

Yacht Racing Forum har altid været en pioner og fortaler for sociale og miljømæssige forandringer i sporten. Ligestilling og lige muligheder var kernen i mange præsentationer.

På Design & Technology Symposium drejede diskussionerne sig om udviklingen af ​​folier og deres tilpasningsevne til mere populære/“almindelige” både end America’s Cup eller Vendée Globe-maskiner. Der var indlæg North Sails og Doyle Sails om de vigtigste tekniske drivkræfter bag forandring i sejlfremstilling. Andre præsentationer fokuserede på de seneste aero- og trykovervågnings muligheder, højtydende beskyttende polymerer og fremtiden for IMOCA. Bæredygtighed i udvikling og konstruktion af kapsejladsbåde blev også behandlet for første gang.

Slutningen af ​​konferencen fokuserede på den øverste del af sporten. Bruno Dubois begyndte med at præsentere SailGPs vision og planer for fremtiden, efterfulgt af det konkrete casestudie af den canadiske SailGP’s model. World Match Racing Tour og Star Sailors League forklarede, hvor de er på vej hen, mens Dee Caffari, Ian Walker og Kate Cope forklarede, hvorfor dobbelthand kapsejlads er populært. Pudsigt nok en tendens vi har taget til os Skandinavien år før det populært mange andre steder.

Konferencen er åben for alle, også uden for industrien. Det kan varmt anbefales at deltage.

 


Jan B. Hansen

North Sails

1 Kommentar

Niels Christiansen · 30. november 2022 kl. 00:00

Spændende og konstruktivt. Tak for et godt resumé, Jan

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d