Artiklen er bragt på Minbaad dagen før Palby Fyncup 2022.

Den er relevant til alle kapsejladser og til en hvis grad også tursejlads, hvis I ikke ønsker at blive fanget med for meget sejl oppe.

Vær klar til vejrskift under distancekapsejladser og vind mere

Sådan siger Danmark Rundt-vinder, Jan Hansen, vi mødte til Palby Fyn Cup i Bogense. Sørg for at være på forkant med vindændringer, så du ikke bliver sat mange sømil af i forhold til dine modstandere. Få her sejlerens få enkle tips. Følg sejlerne live på YouTube. Start kl. 11.

Af Troels Lykke |

Når der som i dag sejles Palby Fyn Cup for 287 mandskaber bliver der mange ‘stop’ undervejs, hvor vinden dør og der kommer kæmpe vindændringer. Og netop der afgøres sejladsen typisk. Derfor skal du være yderst vågen, når fx vinden dør, lyder det fra kapsejleren Jan Hansen.

Brug kikkert og find vindtryk

– Man kan kigge sig omkring under kapsejladsen, typisk når vinden begynder at løje lidt, det kan du vinde mange sømil på. Brug din kikkert og se efter vind og modstandere og find nogle tryk og se hvordan en ny vind optræder, siger sejlmager Jan Hansen, der har sidste år vandt Danmark rundt i sin Figaro II.

Klar til sejlskift

– Når du kan se at vinden begynder at rumme, så gør fx din code zero eller spiler klar. For få minutter, hvor du ikke kommer med ved en pynt kan betyde alt. Det kan afgøre en sejlads om du kommer afsted i et vejrskift, så nytter det ikke noget at du først skal til at hive din spiler eller code zero op fra kistebænken.

Brug vejrudsigt – fx PredictWind-app

Hvis der loves en kæmpe vinddrejning i løbet af dagen så læg dig rigtigt i forhold til den og dine konkurrenter. Og her er vejrudsigten vigtig.

PredictWind-appen er jeg glad for, den er god. Og vejrudsigter er mere og mere pålidelige. Du skal bruge vejrudsigter til at se vinddrejninger, især når vinden dør eller løjer. Og hvis du ligger i en større skralder så fald af, så du kommer hurtigere hen til den, så du hurtigst muligt får glæde af den nye vind, siger Jan Hansen.

Selv bruger minbaad.dk SejlSikkert-appen til at se vejrændringer. Vi sejler også med i årets Palby Fyn Cup og vil prøve at følge nogle af Jan Hansens råd. For hvem har ikke prøvet at blive sat af af modstandere i et vejrskift. Det har vi – mange gange:-)

Se artiklen i original form og med interview her:

https://minbaad.dk/nyhed/archive/2022/20/may/article/var-klar-til-vejrskift-under-distancekapsejladser-og-vind-mere/

 


Jan B. Hansen

North Sails

0 Kommentarer

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: