Silverrudder 2021

Før starten, torsdag d. 16. september.
For at få samlet tankerne om morgendagens udfordring, begyndte jeg dagen med en lang travetur rundt i Svendborg og ud til Thurø. Jeg nyder at gå rundt nogle timer i mine egne tanker, analysere de forskellige scenarier som jeg forventer at møde og få sat mig op til møde udfordringerne.

Ved skippermødet annoncerede min formodede værste konkurrent, per Svanberg, at han desværre måtte trække sig med en materiel skade. Så ærgerligt for Per, som vandt i både 2019 og 2020. Vi var begge sat op til god fight og næste år sejler vi i hver vores klasse. Så foreløbig ingen chancer for en rematch. Jeg vandt et Navionics søkort ved lodtrækning og tænkte det var en god begyndelse. Bare kom med noget mere

Starten fredag d. 20. september kl 11:00.
Jeg var ude af havnen en times tid før start, for at vurdere strøm og vind i startområdet. 1-2 knobs modgående strøm, kombineret med 4-6 knobs vind med varierende vindvinkler omkring 130-180 twa, kan nemt give et meget komprimeret felt. Vigtigt ikke at blive låst på luv / stb side af Sundet var strategien. Men så snart slaget startede, blev alle planer ødelagt af udefra kommende begivenheder / både. Kort efter start bliver jeg desværre låst lidt fast, blandt lidt for langsomme både, på stb side. Efter 20-30 minutter kom der en enkelt åbning mellem de luv både og pust med frisk vind, der gjorde jeg kunne dykke over mod bb, til mere fri vind. Ved udgangen af Svendborg Sund var der 5 både foran: Black Caravella (altid en haj i de lette forhold), 1 X-99 og 2 JPK 10.30. Efter rundingen af Thurø bøjen, satte begge JPK’n Code 0. Jeg mente helt klart det var bedre at holde højden og blive på Fyn siden, hvor den sydgående strøm er svagere. Efter 1 times tid havde jeg hente både X-99 og Black Caravella. De 2 JPK’r var gledet agterud og til læ. For min skyld kunne de godt tage os mål med det samme

Efter passagen af Storebæltsbroen, var vinden frisket op til knap 20 knob og der manglede 10-20 grader i at kunne holde Romsø. JPK’r går rigtig godt under de forhold og de begyndte at trække lidt højde op på mig bagfra. Men da der var lovet en højre drejende vind, skødede jeg lidt løst, satte farten over højden og lod de andre pege hvorhen de ville. Efter en times tid kom drejning først gradvis med 20-30 grader. Derefter ret markant med 30-40 grader mere. Så var det bare slå over på stb halse og se skråt bagud på konkurrenterne.

Fyns Hoved blev rundet omkring kl 17:30, 20-25 tws, 115 twa. Stort dilemma: skulle det være det sikre sejlvalg med en Code 0, eller skal jeg satse og håbe på mere østlig vind og sætte A2. Kylling er man vel ikke, op med A2. 5 sømil senere måtte jeg indse at et lidt mere fjerkræsagtigt valg havde været bedre. Vinden øgede og spidsede. Ned med A2 og op med fokken. Ud af regnen kunne jeg skimte den førende JPK 10.30, Hinden, agterude, med sin A2. Det så alt for kontrolleret ud, men han ramte også skralderen og måtte ned i fok. Jeg kunne trække lidt fra ham på den videre færd mod Æbelø, som blev rundet kl 19:35. Efter øen skal der faldes lidt af mod Strib og vinden var rummet lidt. Stadig med knap 30 stødene. Jeg kunne se Hinden ikke satte noget flyvesejl efter rundingen og tænkte her er chancen for nogle nemme meter. A2’n lå lige klar i cockpittet hvor den absolut ingen gavn gør, så op med den. Derfra tog fanden ellers ved båden, vi fløj mod Strib med 12-16 knob. Det hele under fuld kontrol. En Figaro 2 er en fantastisk båd, humøret var højt og stadig stigende.

Tragten blev passeret med 6-10 knob BS og medgående strøm. Vinden aftog og spidsede en del efter den nye bro. Bomningerne gav lidt ekstra udfordringer i svag vind, regnvejr og medgående strøm. Det gav intet tryk i sejlet, der nærmest var klistret sammen. Men det gik ved at bomme over meget store vinkler, så trykket kunne holdes. A2 måtte kortvarigt ned mellem broerne og op igen efter campingpladsen.

Efter passagen af Stenderup Hage kl 21:30, kunne jeg ånde lettet op for denne gang; ingen stop i Lillebælt. Farten kom igen op omkring 8 knob. Før Bågø skiftede jeg fra A2 til Code 0 som blev oppe indtil kort før Lyø. På trackeren og FB kunne jeg se at Anders Johansen var udgået nord for Strib med rorproblemer. Ærgerligt og surt med så ny en båd. De 2 andre JPK’re lå begge ret agterude, ca. 1-2 nm i distance. De gik begge godt med deres Code sejl og kom gradvis lidt tættere. De var begge ret nemme at kende med deres atypiske lanterneføring: En 1 meter høj, hvid LED strip på forkanten af masten, som oplyste forsejlet. Hinden var kun få hunderede meter bagud, da vi begge måtte slå et slag uden om Avernakø ved 3-tiden. Vinden var aftaget til 5-10 knob, hvilket passede mig ret fint. Jeg plejer at have et lille overtag på de brede JPK’re i de lettere forhold. Det holdt også denne gang og jeg øgede afstanden lidt ind mod Lehnskov ved indsejlingen til Svendborg Sund. Da vi først var kommet ind i Svendborg Sund, med vinden i trynen og strømmen i den modsatte ende, var selvtilliden i top. Min båd er hurtigere, min rutine mht. til manøvre er stor og jeg har været i Sundet mere end 60 gange før. Det lugtede lidt af guld.

Jeg trak yderligere noget tid ud af Hinden og var i mål kl 06:31, 10 minutter før Hinden. På tredjepladsen kom den tilbageværende JPK, Lightworks, yderlige 10 minutter efter.

Stor respekt for de nærmeste konkurrenter, Hinden sejlet Jonas Hallberg og Lightworks sejlet af Michael Hoefgen, som begge pressede på hele vejen rundt og ikke gav mig et øjebliks ro.

Der deltog en anden Figaro 2, Batfish, sejlet af Bart Desaunois fra Holland. Han kom ind som nr. 7, ca. halvanden time efter The Beast.

Udover at vinde mediumklassen med over 100 fuldførende både, klippede The Beast og jeg ca. 45 minutter af den hidtidige opsejlingsrekord.

Ifølge statuetterne har jeg nu wildcard til fremtidige Silverrudder, indtil rekorden er slået.

Der skal en hurtig båd/skipper og ekstraordinære favorable vindhold til at stikke den.

 

Og her kommer et reklameindslag:
Mit nye sejltøj fra North Sails var en fryd at bære under hele sejladsen. Det er for det første vandtæt, det skarver ikke, det er markant lettere end alt andet jeg hidtil har sejlet i og det har indbyggede knæbeskyttere i bukserne :-)))

Se mere her: https://www.zip-it.dk/northsails-sejlertoej/

Sejladsen kan genspiller på TracTrac her:
https://live.tractrac.com/viewer/index.html?target=https://live.tractrac.com/events/event_20210913_Silverrudd_1631608396/races/09fb6270-f892-0139-0ebf-10bf48d758ce.json

 

En tæt pakket Svendborg Havn torsdag aften

En lidt presset spilersejlads nord for Fyn

Silverrudder 2021, done 🙂

 


Jan B. Hansen

North Sails

0 Kommentarer

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d