Jeg brugte en eftermiddag på at afstrømpe mine gennakerskøder.
Jeg fjernede strømpen på de yderste 5,5 m og satte ved samme lejlighed en 1 m lang forlængerstrop i skødebarmen på alle 4 flyvesejl.

Når du beregner den længde af skødet (+ stroppen) som skal afstrømpes, er det vigtigt der stadig er strømpe på skødet når det kommer ned til spillet. Også når gennakeren er trimmet til hård skæring.

Skøderne er 8 mm Dyneemaskøder og forlænger stroppen er lavet af en 6 mm Dynex.

Det hele giver en samlet vægbesparelse på ca. 420 gr. Det har nok kun en marginal indflydelse på bådens samlede deplacement . Men det letter den vægt gennakeren skal løfte i tynd luft med noget der svarer til 10 kvm sejlrareal. Dvs. gennakeren flyver lettere i sin optimale facon og trækker bedre. Jeg regner med at det nu yderste sjældent bliver nødvendigt at skifte til de helt tynde 3 mm skøder.

Forlængerstroppen i skøderne fjerner også et andet irritationsmoment: De gennakere jeg har på et rullesystem, får ved indrulningen altid rullet for meget ind ved skødebarmen. Det betyder hagerne til skøderne bliver begravet under 5-10 omgange indrullet sejldug. Nu er det kun stroppen der er begravet. Hagerne ligger frit udenfor det indrullede sejl. Husk en strop til hvert sejl.

På YouTube kan du finde masser af splejseinstruktioner.

Det hele er stort set gratis, tager en eftermiddag, giver glæden ved selv at udføre arbejdet og positive tanker mod den kommende sæson.

Husk at alt det du kan optimere før startskuddet er gratis sekunder.


Jan B. Hansen

North Sails

0 Kommentarer

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: