Noget må gøres.

Nu er jeg to år i træk blevet sat af mellem Lillebæltsbroerne på Silverrudder. Der er ikke træk nok i det originale sejlplan til at forcere modstrømmen. Bådens normale jiib 1 er på 28 kvm.

Nu går vi all-in med en Helix Jiib 0 på 62 kvm.

Sejlets vindområde bliver 0-6 knob tws / 43-75 twa. Sejlet skæres i et let film/film aramid laminat i triradial banelayout. Ikke så stabilt som 3Di, men til gengæld lettere. Det går, så længe det ikke presses højere op i vindstyrke. Sejlet bliver designet i Helix design, unikt fra NS. Helix designet giver sejlet et større vindområde med max power. Se mere om Helix her.

Sejlet tackes på tippen af bovsprydet når det er kørt ud på de maksimale 2 meter. Sættes i masthead spilerfaldet og skødes i spilerblokken nede agter. Midterbredden bliver under 50 % for at sikre et fladt design uden et løst agterlig. Selvom sejlet skødes uden for søgelænderet, bliver skødevinklen alligevel 1 grad eller 2 bedre end på Jiib 1 (selv med max indhaler).

Jeg har gjort mig en del overvejelser om bovspryd og mastetop kan holde til belastningerne. Men netop med Helix designet, kræves der ikke så høj forligsspænding for at sejlet flyver i den korrekte profil. Bovsprydet er, ligesom masten, af carbon og støttet af et bobstag. Så længe jeg holder mig under 75 grader twa, bliver belastningen på bovsprydet også mere en kompression end sideværts belastning. Hækstaget skal nok holde styr på mastetoppen.

Det sættes på et let rullesystem og rulles om et Future Fiber torsions kabel.

Sejlet bliver knap 9 meter i underliget. Der er 2 meter fra spidsen af bovsprydet til forstaget, så knap 7 meter sejl skal indrulles i hver vending. Umiddelbart finder jeg et system med endeløs line for langsomt til så mange meter line. Især til singlehand sejlads, hvor skøder og ror også skal have lidt kærlighed i vendingerne. Jeg arbejder med at finde det optimale rullesystem til opgaven.

De målemæssige konsekvenser under DH er skræmmende. Det vil koste omkring 10 sekunder / nm. Det er så ringe odds, at sejlet nok aldrig vil blive målt ind og brugt under DH eller ORC. Men fire af de sejladser vi skal sejle i 2021, er uden måleregler. Der skal bare noget hø på 🙂

Husk at alle de sekunder du finder før startskuddet, er gratis under sejladsen. 

Flere optimeringer følger.


Jan B. Hansen

North Sails

5 Kommentarer

Anders Dylov · 10. december 2020 kl. 04:29

Meget interessant ⛵️👍

Claus · 11. december 2020 kl. 16:46

Spændende ! Hmmm når du har det ombord blæser det formentligt i 2021 🇩🇰 Bare gå til den

    Jan B. Hansen · 14. december 2020 kl. 08:54

    Sikkert rigtigt at vi får en frisk sæson i 2021 :-). Men så kommer der nok en dag i i 2022.

Steffen Torvits · 14. december 2020 kl. 08:49

Jeg er på udkik efter tilsvarende til min Dehler 41 DS. Havde egentlig tænkt på Code0 – Forlig (luff) formodentlig 17,8 m. Afstand fra stagespids til skivgat er 18,2 m.. Har du en ca. pris?

    Jan B. Hansen · 14. december 2020 kl. 08:55

    Kommer i løbet i dagen i dag eller i morgen.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: