Mit armbånds er en meget vigtig del af mit personlige udstyr når jeg sejler. Nok kun overgået af remoten til min autopilot. Jeg har prøvet en del forskellige ure og fundet frem til Garmin Quatrix 5 passer mig fint. Uret er robust, betjenes med knapper (Ikke touchscreen), det pænt nok til hverdagsbrug, fungerer rigtig godt som løbeur, på skiture, på cykelture og andre offseason beskæftigelser. Det holder nemt strøm til flere dage hvis ikke GPS’n er tændt.
Jeg har udgaven med sapphireglas og stållænke og har brugt det flittig gennem et par år.
Glasset er stadig helt uden ridser. Lænken derimod, syntes jeg ser lidt sølle ud, med rigtig mange ridser. Ikke lige hvad jeg forventede af et sportsur i den prisklasse.
Når jeg nu lige er ved remmen, kan den hurtigt, uden brug af værktøj, skiftes til den mere folkelige blå signaturrem for Garmin der følger med i pakken. Den blå plastikrem er mere behagelig ved løb end stållænken.

Ridset lænke

Uret kostede fra nyt ca 7.500. I dag da en nyere version 6 er på trapperne, kan det fået fra 2.500 for slaveversionen og op til 5.000 for Sapphire.

Jeg har også prøvet Apple Watch. Et ret lækkert ur med et utal af nyttige funktioner, som helt sikkert ville kunne gøre det lige så fint som Q5. Men to store ulemper diskvalificerede det. Batteriet løber tør for power på under et døgn og uret kan ikke betjenes med våde fingre. Mest savnet på Apple Watch er muligheden for at kunne svare på telefonopkald direkte fra uret. Også helt uden Iphonen var i nærheden.

Udover det helt indlysende, at vise hvad klokken er, har uret et par meget vigtige pligter:
Jeg har en rullende alarm på 15 minutter. Dvs hvert kvartet bipper uret og vibrerer kraftig på mit håndled. Hvis jeg småblunder eller tager et powernap, så er det tegn til at vågne op. Et kvarters sejlads et det jeg føler er den længste tid det forsvarligt at båden sejle uden udkig. Ved 10 knobs bådfart og en modgående ved samme fart, svarer det til 5 sømil afstand. Nogenlunde så langt man kan se ved almindelig sigt. Når jeg er vågen er det en reminder på at trimmet lige skal kontrolleres og kaste et blik hele horisonten rundt.
Uret har en barometer funktion som jeg har sat til at vise de foregående 24 timer på en graf. En god indikator på om der er større vejrskift på vej.
Stopuret bruger jeg bl.a. når vandballasttanken skal fyldes eller tømmes. Det sættes igang når påfyldningen startes, så jeg at der efter ca. 8 minutter skal komme vand ud af overtryksrørene. Hvis ikke, er der noget galt.
Nedtællingen bruges primært som backup startur. Mit primære startur er startproceduren på min kortplotter.

Garmin Q5 med barometer, ikke en ridse i glasset

Mere sekundære funktioner for uret er:
Link til min Fusionradio, som kan betjenes fra uret.
Remote start/stop til mit Garmin 360 kamera som er fast monteret på en pind agter.
Beskeder og opkald fra min iPhone kan ses og mærkes på uret. Men desværre ikke besvares, som på Apple Watch.
Aller sidste GPS backup. Dvs. at bådens 2 faste GPS’r, den indbyggede i plotteren, Iphone og Ipad skal være gået ned.
På cruisingbåden hvor jeg har en Garmin autopilot som backuppilot, kan Q5 bruges som trådløs remote til piloten. Men det rækker ikke længere end knap 10 meter fra piloten. Lidt irriterende.

Quatrix har en stribe andre funktioner som pulsmåling direkte på håndledet, kompas, mulighed for at downloade apps og andre urskiver. Desuden en stribe kapsejladsfunktioner, pejling af startlinje og overblik over rummer og skraldere. Men alle disse funktioner har jeg i langt mere overskuelige og raffinerede udgaver på Adrena software og kortplotteren.
Der er alt i alt, rigeligt til lang aftens underholdning.

Jeg har selv betalt for uret og er ikke sponseret af Garmin 🙂


Jan B. Hansen

North Sails

1 Kommentar

Ingvald á Kamarinum · 21. oktober 2019 kl. 21:20

Godt indslag 👍🏼
Apple Watch Kan godt svare uden at mobilen er med og også når den er slukket ..
Garmin MARQ Captain er skabt med passion for vandet med helt særlige marine- og smartwatch-funktioner….

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: