Øresund Rundt Doublehand, 50 sømil

Lørdag d. 30. maj blev til årets første kapsejlads. En 50 sømil doublehand tur rundt Saltholm og Hven, med start og mål i Dragør. Sejladsen blev kørt via Facebook, hvor sejladsinstrukser og resultater blev formidlet. Starten var som jagtstart, dvs respitten var regnet på forhånd efter DH. Første båd i mål er vinderen. Der blev sejlet om håneretten og 2 flasker god rødvin, udlovet af Lars Rasmussen på Varix (X 4.3). Det var Lars’s søn Anders der var hovedansvarlig for sejladsen.

Første båd på startlinjen var en Folkebåd med starttid omkring kl 7:30. The Beast startede som en af de sidste kl 10:37. 20 deltagende både.

Vejrudsigten lovede svag vind fra nord, med et større skifte midt på eftermiddag til kraftige vind fra syd. Toppet med kraftig nordgående strøm. Det kom i det store hele til at stemme.

Vi fik timet starten ret fint og allerede efter en halv times sejlads var de første både indhentet. Vi måtte desværre lide den tort selv at allerede før Øresundsbroen at blive hentet af Varix, der var startet et par minutter efter os. Nordpå mod Hven lå vi det meste tiden nogle hundrede meter efter Varix. Vi havde masser af sejlskift fra A2 til fok, til Code 0, til A2, til fok osv. Vi fik stor glæde af vores Harken Reflex rullesystem til A2 og Code 0. Hurtige skift under fuld kontrol. På Hven’s nordside lå de fleste af de både vi endnu ikke havde indhente og ventede i et stort vakuum. Det gør det lidt nemmere at finde en vej gennem kaos, når man har de andre både at se på. Vi valgte at gå tæt på land, ud fra devisen om at, kan man ikke finde på andet, så er den korteste vej det mest oplagte valg. Det bar frugt, vi passerede samtlige, inkl. Varix, bortset fra en enkelt HR 34, som gjorde det virkelig flot og slap fri lang tid før os. Den fik vi dog hurtig spist på det friske kryds hjemover. 20 sømil i 15-20 knobs vind, lige ret i trynen + 1 knobs modgående vand.

Det var en udfordring for vores lille Bæst at holde Varix og en Grand Soleil 43 bag os på det lange kryds. Det tog 5 stive timer at krydse fra Hven til Dragør.

I de friske perioder havde vi fuld vandballast, trimmede fokken meget åbent, fuldt skrald på hækstag, udhal og cunningham. The Beast balancerede som en drøm og gik omkring 7,00 på krydset. Vi fandt nogle fine vindspring at slå på, helt op til 15 grader. Men lige lidt hjalp det. GS 43 som havde vi knap 6-7 minutter på ved NV revet, kom forbi os udfor København. Derfra burde de bare øge til mållinjen. Men sådan gik det ikke. Vinden aftog ved solnedgang og drejede mod højre. I den lette luft var vi hurtigere end både Varix og GS 43. Vi kneb os inden om GS’n ved Rasmus Møller, knap 1 sømil før mål og sejlede yderligere 4 minutter fra den på det sidste stykke. Den største årsag til den fine slutspurt var nok vores konstante arbejde med trimmet, hele tiden at få slækket op på skøder, hækstag mm så snart vinden aftog. På de sidste par sømil, hvor vi til tider havde lidt overhøjde, blev der konstant justeret på fokkens indhaler.

Vi var i mål som første båd kl 22:34. Godt tilfredse med en overaltsejr i en sejlads, hvor vi på intet tidspunkt havde optimale vindvinkler / vindstyrker til at vise bådens potentiale.

Alt i alt en dejlig dag på Sundet. Tak til konkurrenterne og arrangørerne 🙂

Helle Jespersen og Jan B. Hansen, The Beasts

Næste sejlads er OneStar Challenge fra Køge fredag d. 5. juni.


Jan B. Hansen

North Sails

1 Kommentar

Claus Gildberg · 3. juni 2020 kl. 20:40

Hej Jan
Tak for kampen, det var en spændende sejlads. Flot slutspurt I fik lavet, noget frustrerende at se jer liste forbi til luv.
Mvh Claus

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: