Årets udgave af Silverrudder blev, efter et døgns udsættelse, startet under rigtig friske vindforhold, 25-30 knob i startområdet.

Omsejlingsretningen var stb rundt, hvilket betyder at der kun er få hundrede meter fra startlinjen til Svendborgsundbroen. Da passagen under broen, men de nye stensætninger, er begrænset til hovedfaget, var dagens første opgave blot at komme helskindet ud af Svendborgsund.

fullsizeoutput_1121

Tæt sejlads i startområdet. Min båd er den grå. Photo credit Sven Jürgensen.

 

 

Min plan var fra starten at krydse ud kun for storsejl i 1. reb. Det gav en anstændig fart i båden, men først og fremmest en god manøvreevne. En kraftig medgående strøm på 3-4 knob, gav et godt løft på højden over grunden.

Inden for den første halve times tid faldt jeg bag adskillige bb halse både som ikke kunne gå af vejen. Så jeg er sikker på valget, var rigtig for mig og for mine konkurrenter.
Efter Rantzausminde, hvor der var mindre trængsel og mere bredde på banen, rullede jeg min 55 mfok ud.

Vinden drejede lidt mod styrbord efter Lehn Skov, så klokkerent kryds videre frem.
I de byger som kom ind over banen, øgede vinden op til 42 knob tws. Mellem bygerne droppede den ned til 25 knob. Efter ca. en times kryds kom der ikke flere byger, men vinden holdt sig konstant på 35-42 knob. Jeg luffede i de hårdeste pust for at kontrollere krængningen. Men det hårdt for fokken, som levede en del når båden blev presset så højt op på vindvinklen.

Omkring Lyø ligger jeg på bb halse, med Fyn et par hundrede meter til læ og beslutter der at bjærge storsejlet helt og krydse videre for fok alene. Bedst da storsejlet er kommet halvvejs ned, sprænger indhalerlinen til mit fokkeskøde. Jeg har en såkaldt 3D skødning (fokken skødes gennem en ring som holdes af en ind- og udhaler). Det betyder af fokkeskødet bliver presset hårdt ud mod undervantet, som bukkes udad med en kraftig vinkel. Jeg var bekymret for om vantet kunne holde til presset og fokken blev omgående slækket et par meter. Dernæst ville jeg rulle fokken halvt ind, for at få et mere ubelastet skødepunkt.
Desværre var indrullelinen til rulleforstaget, med al den rusken i riggen, faldet ned under tromlen, så fokken kunne ikke rulles ind.
Så nu lå jeg med en vildt blafrende fok og et lammet storsejl halvt nede af masten. Med en kyst som nærmerede sig hastigt, på fremme og til læ.
Båden kunne ikke gå over stag med den sejlføring, så næste beslutning blev at starte motoren og tvinge båden over på stb halse og væk fra kysten.

Men to ulykker kommer sjældent alene: Motoren ville ikke starte.
På min læ side havde jeg en XP 44 grundstødt inden på stranden og jeg var også ved at løbe tør for vanddybde. Beslutningen blev at falde af, ind mod den grundstødte båd med 8-9 knobs bådfart, bomme rundt og komme tilbage ud på frit vand.
Det var i sandhed et spændende øjeblik, men rundt kom båden og de umiddelbare problemer blev forvandlet til hårdt arbejde.
Jeg indså at med en stor fok som ikke kunne rulles og uden en motor som nødløsning, var det, under de vindforhold, uforsvarligt at fortsætte.

En opringning til Raceoffice med en udgået deltager 376 og en anmodning om assistance til den grundstødte XP 44, var den næste handling.
En tung beslutning. Jeg kan ikke mindes hvornår jeg sidst er udgået af en kapsejlads. Det må ligge mere end 30-40 år tilbage, hvis overhovedet.
På vej retur mod Svendborg, fik jeg bjærget fokken ned på dækket og sat 2. reb i storsejlet. Båden var igen under fuld kontrol. Efter gode råd fra Leif, min altid hjælpsomme mekaniker, fik jeg, få sømil fra Svendborg, igen liv i motoren.

Motoren er en spritny Yanmar med elektronisk styring.
Løsningen var at tage strømmen ved hovedafbryderen i nogle minutter og derefter forsøge at starte igen.
Jeg havde imidlertidig forsøgt at starte så mange gange, at mit startbatteri var løbet tør for strøm. Et sæt startkabler fra hovedbatteriet til startbatteriet fik fikset det problem. Et minuts kontinuerlig tørning med starteren, fik liv i bæstet. Hvad den præcise årsag til startproblemet kendes endnu ikke.

Hvad kunne jeg have gjort anderledes for hindre min udfordringer:

Den største fejl var en mistolkning af vejret. Jeg havde klart undervurderet hvor hård vind der ville komme. Jeg burde ikke have afrigget mit inderforstag med tilhørende hårdtvejrsfok på 25 m2. Det havde været en passende sejlføring. Eneste ulempe med inderforstaget er, at vendinger med den store fok er meget omstændige og langsomme. Men igen, jeg ville ikke få brug for at vende med den store fok i al den luft. En ærgerlig fejlvurdering.

Jeg kunne have undgået problemet med indrullelinen, ved at totte linen hårdt op og låse den, efter fokken var rullet helt ud. Den husker jeg til næste gang.

Generelt om sejladsen, vil jeg rose Silverrudder:
For at udskyde starten fra fredag til lørdag.
For at skære igennem og holde fast i en start.
For at indskærpe overfor deltagerne at de skal udvise godt sømandskab, herunder nøje vurdere egne og båden evner, inden de starter. Stor respekt for dem valgte at sige fra inden starten.

Der er mere end 400 holdninger blandt deltagerne til starttidspunkt, startlinjens placering, omsejlingsretningen mm Dertil kommer utallige bemærkninger og meninger fra alle dem som tørsejler på FB.

Det er befriede at høre fra Raceoffice, at de står ved deres beslutning og de er lydhøre overfor konstruktiv kritik.

Jeg havde en enkelt bemærkning til ledelsen omkring brug af motor. Jeg mener det burde være tilladt at have motoren kørende i tomgang ved passage under broen. Det ville give en mulighed for hurtigt at komme ud af en presset situation og det ville foreneligt med godt sømandskab. Om det skal resulterer i en tidsstraf eller en medalje for at redde en konkurent, kan afgøres ved en efterfølgende høring.

 

Kategorier: Kapsejlads

Jan B. Hansen

North Sails

2 Kommentarer

Flemming Bender Jensen · 28. september 2018 kl. 20:17

God beretning om de mange forskellige problemer der kan opstå, på en singlehand kapsejlads!
Jeg kan anbefale single sejlads i en finnjolle. Der får du næsten de samme problemer, dog ikke med en motor ny eller gammel!
Flemming, finnsejler på 72 år!

René Bruun · 30. september 2018 kl. 19:11

Super god beretning Jan, og godt du klarede udfordringerne uden skader på dig selv og båden.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: